
Natur, Tradition & Kultur

Historien om Teedawn
Teedawn var i 2014 det første håndværksbryghus i verden til at gå all in med NOLO øl, og indvarslede dermed en ny æra for øllet. Dengang var det bestemt ikke populært at tale om mindre alkohol, men vi høstede erfaringer og fik et forspring som vi nyder godt af hver dag.
For Teedawn er Alkoholfri produkter således ikke en fiks ide, drevet af muligheder for at lave en hurtig forretning. Alkoholreduktion er selve vores grundlag og eksistensberettigelse.
Vi har brugt - og bruger fortsat - dage og nætter på at leve op til vores vision om at skabe store og naturlige sanseoplevelser med mindre alkohol gennem håndværk og rene råvarer. Det kan både mærkes og smages.
Vi arbejder for at Alkoholfri produkter respekteres på lige fod med alkoholiske. Derved kan mennesker der vælger alkoholfrit opnå samme nydelse som de der vælger alkohol.
Og vi er lidt stolte over at vi har bidraget til, at forbrugerne i dag ikke drikker alkoholfrit af nød, men af lyst.
Senest er vi kommet i mål med at skabe en serie alkoholfri vine som - bortset fra Sulfitter - er fri for tilsætningsstoffer og andre additiver. Og som skabes af førsteklasse usprøjtede druer.

Frihedssymbolik
Teedawn [teedåwn] er en fonetisk finurlighed som signalerer varme, friskhed, venlighed og omsorgsfuldhed. Og vores fugl symboliserer den oplevelse af frihed til at vælge som vi tilstræber at vores produkter skal give dig og dine omgivelser.
Når du vælger Teedawn signalerer du, at alle detaljer tæller for dig, også når det kommer til at inkludere og omfavne Mindful Drinkers.
Du træffer et valg som koster lidt mere, er meget bedre og ikke findes på alle gadehjørner.
Du melder dig ind i et fællesskab der værdsætter det gode værtskab og sætter barren for den gode smag højt.

Historien om alkoholfri øl
Ligesom mange af nutidens alkoholfri øl står på skuldrene af Teedawn står vi også på skuldrene af flere hundrede års historie og kultur.
Vi har bedt den anerkendte Journalist, forfatter og øl-ekspert Christian Andersen om at give en kort indflyvning til det lette og lyse øl. Han beretter:
Historisk er det ikke en selvfølge, at øl rummer 4,6 procent alkohol som en almindelig dansk pilsner. Og det er slet ikke en selvfølge, at øl snuser til de 8 procent alkohol, som ikke er ualmindeligt blandt ølrevolutionens mange ekstreme øl, hvor våbenkapløbet om procenter ofte sætter dagsordenen.
Hvidtøl er et godt eksempel på, at øl ikke nødvendigvis skal være 4, 6, 8 eller 10 procent. Frem til midten af 1800-tallet var hvidtøl stort set den eneste øltype i Danmark. Alkoholprocenten for hvidtøl lå under 2,25. Den mest solgte hvidtøl i Danmark i dag holder beskedne 1,7 procent alkohol.
Hverdagsøllet lå i gamle dages Europa på ydmyge procenter. Øl til fester og højtider var stærkere, men hverdagsøllet kom altid under 3,0 procent alkohol, og det kunne dykke helt ned til 0,5 procent alkohol. Knaphed på malt, rationering under krige og kriser, skatteregler og uperfekt teknisk udstyr har i tidens løb medvirket til, at procenterne på øllet var meget lave.
NOLO øl var standarden.
Alkoholfrit øl bliver drukket af lyst i dag, men blev opfundet af nød i 1920’ernes USA. Det var under Forbudstidens USA (1919-1933), at bryggerne begyndte at tænke øl alkoholfrit. Kun produktion og salg af øl og andre alkoholiske drikke på højst 0,5 procent alkohol var tilladt under Forbudstiden. Derfor måtte bryggerne være kreative og opfandt "near beer", bedre kendt som alkoholfrit øl.
Det alkoholfrie øl har traditionelt været af tvivlsom kvalitet. Lad os sige det, som det er: Brygmestrene gad ikke ofre kærlighed på den slags øl. Teknikken var også en udfordring. Resultatet blev ofte en praktisk løsning fremfor en kærlighedserklæring.
Et godt eksempel er tyskernes Aubi. I 1972 i det tidligere Østtyskland drak man Aubi, en Autofahrerbier. Kørsel i bil med alkohol i blodet var strengt forbudt, men øl måtte der til, og flere bryggerier udviklede Aubi’er til de øl tørstige østtyskere.
Først indenfor de seneste 10 år, hvor Teedawn og ligesindede har sat en ny standard for NOLO øl, er near beer ikke længere near, men en ægte beer.
Christian Andersen, Journalist (dj), anmelder og medforfatter til bogen “Den nøgne øl”.